Съобщения

EAN предоставя ограничен брой безплатни такси

Здравейте колеги,

EAN предоставя ограничен брой безплатни такси on site и online за EAN конгреса за членове на Българското Дружество по Неврология.
Моля, който желае да се възползва, да изпрати имената и мейла си на dzafirova@cic.bg
Имайки предвид малкия брой свободни места, с предимство ще бъдат първите заявили.

Скръбна вест

Почина проф. Екатерина Титянова, д.м.н. – ръководител на Клиника по функционална диагностика на нервната система на Военномедицинска академия.

От името на българското дружество по неврология, изказваме своите дълбоки съболезнования на роднините и близките на проф. Екатерина Титянова, д.м.н.

Много ни е трудно да говорим в минало време за нея. Освен брилянтен лекар и всеотдаен човек, тя беше наш верен приятел и колега.

Д-р Титянова отдаде целия си живот в служба на пациентите. Тя беше и ще е пример за професионализъм и вяра, че медицинската наука е движещата сила в живота ни. Завинаги ще остане в сърцата ни.

Дълбок поклон пред паметта й.

Действай бързо! Инсултът не чака!

11-а НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс.
Целта на програмата е чрез стипендиите да отличи научния потенциал на младите жени учени в България, да ги стимулира и поощри да продължават да се занимават с научноизследователска дейност в страната ни.

Подробна информация за програмата, включително и формулярът за кандидатстване, са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.

Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани до 31 май 2021 г.,

За конкурса.

FWIS 2021_POSTER

Пряко съобщение до медицинските специалисти. VAXZEVRIA/COVID-19 Vaccine AstraZeneca: връзка между ваксината и възникването на тромбози в комбинация с тромбоцитопения

Пряко съобщение до медицинските специалисти в България с актуализиран съвет относно риска от възникване на тромбози в комбинация с тромбоцитопения при употребата на VAXZEVRIA/COVID-19 Vaccine AstraZeneca

Виж съобщение

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛЕН АДРЕС

Моля приемете съболезнованията на членовете и ръководството  на Българско Дружество по Неврология по повод кончината на д-р Стайко Сарафов.

Трудно е да се говори за него в минало време. Мястото му сред нас дълго ще остане празно!

Невероятно всеотдаен и одухотворен,
винаги отзивчив към другите,
и готов на битка за здравето и живота на пациентите.

Помагащ, споделящ, вършещ, можещ …

Поклон пред светлата му памет.
Потресени сме от трагедията и загубата!
Изказваме искрени и дълбоки съболезнования на  близките му.

Сбогом Стайко, винаги ще те помним!

БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ПО НЕВРОЛОГИЯ

Национални научни стипендии „За жените в науката”

Национални научни стипендии „За жените в науката”

ДЕСЕТА НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“

Млади жени учени в областта на природните науки от цяла България имат възможността да кандидатстват за Националните стипендии по глобалната програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани до 31 май 2020 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.

Основните критерии, на които трябва да отговарят дамите учени, за да кандидатстват по стипендиантската програма за 2020 г., е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на природните науки.

Целта на програмата е чрез стипендиите да отличи научния потенциал на младите жени учени в България, да ги стимулира и поощри да продължават да се занимават с научноизследователска дейност в страната ни. Подробна информация за програмата, включително и формулярът за кандидатстване, са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 3100 жени в 117 държави са били наградени досега в рамките на инициативата. В България конкурсът стартира през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oreal България, като към момента 24 българки са били отличени с награден фонд от 120 000 евро.

Кандидатурите се оценяват от експертно жури, което се състои от водещи специалисти в сферата на природните науки и представители на партньорите в проекта. Новите носителки на стипендиите от 10-ото издание на програмата ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се състои през есента на 2020 г. в София.

Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата „За жените в науката“. Всяка година една от стипендиантките печели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oreal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендиантки в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международната стипендия в размер на 15 000 долара получават и възможност да се включат в глобална седмица на науката във Франция с участието на доказани имена в сферата на науката, благодарение на което научните им проекти стават по-забележими за международната научна общност.